Mini pizze po hawajsku nadają się na szybką przekąskę.
60 min
Składniki:
50 dag drożdży do pieczenia
zioła do smaku
20 dag sera gouda
1 kula mozzarella,
15 dag szynki gotowanej
3-4 liście sałaty chrupiącej
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki ananasa
tabasco do smaku
1 łyżka masła
sól do smaku
cukier do smaku
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody letniej
1/2 puszki kukurydzy
Mini pizze po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Naczynie przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy ananasa, paprykę, szynkę, sałatę i ser mozzarella. Ser żółty ścieramy na tarce. Po 20 minutach do dwóch szklanek mąki dodajemy rozczyn i ugniatamy ciasto. Dodajemy łyżkę oleju lub masła. Blaszkę lub dwie smarujemy masłem i formujemy mini pizze.
2. Mini pizze smarujemy tabasco i posypujemy ziołami. Następnie nakładamy szynkę, ananasa, paprykę kukurydzę oraz kawałeczki sałaty.
3.Wszystko posypujemy jeszcze serami.
4.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20 min.
Komentarze