220 g piersi z kurczaka
80 g mrożonego groszku
40 g brokułu
4 cm pora
10 g otrąb pszennych
100 g kaszy gryczanej niepalonej gotowanej
50 g serka wiejskiego lekkiego
Sól, pieprz ,słodka papryka
Mięsny placek z warzywami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia wody, odcedzić. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać nożem. Przełożyć do miski.
2. Dodać groszek oraz ugotowaną zimną kaszę. Por i brokuł posiekać drobno i dodać do miski.
3.Wsypać otręby. Doprawić do smaku. Wymieszać.
4.Wyłożyć do formy silikonowej i wyrównać. Wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego. Piekarnik nagrzać do 200 st i w momencie wstawiania placka do piekarnika obniżyć do 180 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, pokroić na porcje. Smacznego!
Komentarze