Kotlety wyglądają jak mielone , ale w środku maja ukryte warzywa których praktycznie nie czuć a można je przemycić dzieciom , które nie przepadają za surówkami . Gorąco polecam
Składniki:
SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego z łopatki
Ćwiartka białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
5 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 jajko
Bułka kajzerka + bułka tarta do obtoczenia
Przyprawa uniwersalna warzywna
Sól
2 łyżki masła
Mleko do namoczenia bułki
Olej do smażenia
Mięsno-warzywne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Mięso mielone przekładam do dużej miski . kapustę siekam dość drobno i wrzucam na osolony wrzątek na około 10 minut , następnie odcedzam i studzę odciskam nadmiar wody i dodaje do mięsa Pieczarki myjemy i ścieram na tarce jarzynowej tak samo marchewkę , cebulę i czosnek obieramy . Na maśle smażymy na złoto posiekana bardzo drobno cebulkę następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do całkowitego wyparowania wody , studzimy , dodajemy do mięsa , razem ze starta marchewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy nadmiar mleka dokładamy do mięsa i warzyw , wbijamy jajko doprawiamy Vegetą i pieprzem dokładnie wyrabiamy na gładką masę . Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce smażymy na złoto z obu stron . Gotowe smacznego
Porady
kotlety podajemy gorące na zimno nadadzą się do kanapki
Komentarze