MIĘSNO-WARZYWNE KOTLECIKI

0 (0 ocen)

Kotlety wyglądają jak mielone , ale w środku maja ukryte warzywa których praktycznie nie czuć a można je przemycić dzieciom , które nie przepadają za surówkami . Gorąco polecam

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    500 g mięsa mielonego z łopatki
    Ćwiartka białej kapusty
    1 marchewka
    1 cebula
    5 pieczarek
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    Bułka kajzerka + bułka tarta do obtoczenia
    Przyprawa uniwersalna warzywna
    Sól
    2 łyżki masła
    Mleko do namoczenia bułki
    Olej do smażenia

Mięsno-warzywne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-019a3es 1. WYKONANIE ;
    Mięso mielone przekładam do dużej miski . kapustę siekam dość drobno i wrzucam na osolony wrzątek na około 10 minut , następnie odcedzam i studzę odciskam nadmiar wody i dodaje do mięsa Pieczarki myjemy i ścieram na tarce jarzynowej tak samo marchewkę , cebulę i czosnek obieramy . Na maśle smażymy na złoto posiekana bardzo drobno cebulkę następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do całkowitego wyparowania wody , studzimy , dodajemy do mięsa , razem ze starta marchewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy nadmiar mleka dokładamy do mięsa i warzyw , wbijamy jajko doprawiamy Vegetą i pieprzem dokładnie wyrabiamy na gładką masę . Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce smażymy na złoto z obu stron . Gotowe smacznego

Porady

kotlety podajemy gorące na zimno nadadzą się do kanapki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy