Kotlety mielone z buraczkami

0 (0 ocen)

Kotleciki mielone nadziane buraczkami.

Składniki:

  • Kotlety mielone:
    mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
    1 cebula
    1 bułka
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz, magii, zioła prowansalskie, ostra papryka

    Nadzienie:
    1 burak czerwony
    ocet, cukier, sól, pieprz, maggi do smaku

Kotlety mielone z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraczki 1. Burak ugotować. Ciepłe buraczki obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku octem, pieprzem, cukrem, maggą i solą. Wymieszać.
  • 2. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wyrobić.
  • Nadziewać mielone 3. Rękoma urywać masę mięsną, rozłożyć na płat, na środek ułożyć buraczki i zwinąć tak by nadzienie znalazło się w środku.
  • smażenie 4. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy