Biszkopt przełożony powidłami i masą na bazie budyniu z dzemem morelowym i sokiem malinowym, Smaczne , łatwe ciasto do kawki i herbatki.Lekko słodkie z przebijajacym sie smakiem moreli:) Posmakowało takze i dzieciom.
60 min
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa morelowo -budyniowa:
1 Słoik dzemu morelowego,
6-7łyżek soku malinowego,
3 budynie smietankowe
2, 5 łyzki mąki
4łyzki cukru
6 żółtek
szklanka wody
margaryna 1 i 1\2 kostki.
oraz
powidła sliwkowe,
cukier puder
Morelowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1
Biszkopt: żółtka miksujemy z cukrem na masę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
2. Masa budyniowo-merelowa:
Mieszamy budynie ze szklanka wody , 2,5 łyzkami maki i żółtkami .
Do garnka wkładamy dzem , dodajemy sok malinowy i zagotowujemy , mieszając.Wlewamy rozpuszczone budynie , zagotowujemY, ostudzamy.Wystudzony krem miksujemy z miękką margaryna( dodajemy stopniowo po łyzeczce)
3. Biszkopt przekrajamy na poł , smarujemy powidłami a nastepnie nakładamy mase budyniowo-morelowa, przykrywamy drugim blatem , dociskami i posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Komentarze