Morelowy budyniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Biszkopt przełożony powidłami i masą na bazie budyniu z dzemem morelowym i sokiem malinowym, Smaczne , łatwe ciasto do kawki i herbatki.Lekko słodkie z przebijajacym sie smakiem moreli:) Posmakowało takze i dzieciom.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa morelowo -budyniowa:
    1 Słoik dzemu morelowego,
    6-7łyżek soku malinowego,
    3 budynie smietankowe
    2, 5 łyzki mąki
    4łyzki cukru
    6 żółtek
    szklanka wody
    margaryna 1 i 1\2 kostki.
    oraz
    powidła sliwkowe,
    cukier puder

Morelowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1

    Biszkopt: żółtka miksujemy z cukrem na masę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na 2 placki.

    2. Masa budyniowo-merelowa:
    Mieszamy budynie ze szklanka wody , 2,5 łyzkami maki i żółtkami .
    Do garnka wkładamy dzem , dodajemy sok malinowy i zagotowujemy , mieszając.Wlewamy rozpuszczone budynie , zagotowujemY, ostudzamy.Wystudzony krem miksujemy z miękką margaryna( dodajemy stopniowo po łyzeczce)

    3. Biszkopt przekrajamy na poł , smarujemy powidłami a nastepnie nakładamy mase budyniowo-morelowa, przykrywamy drugim blatem , dociskami i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Porady

23x 31 blacha

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy