Mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kocham mazurki są takie smaczne i proste

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto:
    400 g mąki tortowej
    250 g margaryny
    150 g cukru
    5 żółtek
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    środek :
    dżem porzeczkowy 300 gram
    konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
    powidła śliwkowe 300 gram
    posypka kolorowa opakowanie jedno
    czekolada biała wiórka 100 gram
    polewa różowa 1 sztuka
    kwiatki płatki 12 szt
    listki płatki 18 szt

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek 1. Rozcieram masło z cukrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy