Mazurek rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczny i pięknie się prezentuje na świątecznym stole

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SPÓD

    200 gram mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    140 gram masła
    70 gram cukru


    MASA

    300 ml śmietanki 30 %
    125 gram serka mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    100 gram wiórków kokosowych

Mazurek rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
    Formę 24 cm/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na spodzie wylepić równomiernie ciasto.
    Nakłuć widelcem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 - 40 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.

    MASA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Ostudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
    Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
    Wymieszać.
    Wsypać wiórki kokosowe.
    Razem połączyć.
    Masę wyłożyć na spód mazurka.
    Wyrównać.
    Wierzch dowolnie udekorować.
    Przełożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Komentarze

Podobne przepisy