Masło orzechowe (wersja podstawowa)

  • wyświetlono: 420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie. Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.

DSC_3803k
  • 10 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

orzeszki ziemne
sól (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Masło orzechowe (wersja podstawowa)

  • 1. Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut.
    (Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.)
    Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
    (Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)

Porady

Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyorzeszkimasło orzechowe

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE