MAŚLANKOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest oczekiwanie aż wystygną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    1 kg mąki
    2 żółtka
    1 jajko
    500 ml maślanki
    0,5 szklanki mleka
    200 g masła
    0,5 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    Ok. 300 g kremu czekoladowego typu nutella

Maślankowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sfakl4 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, ubite z cukrem żółtka i jajko, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Ciasto dzielimy na 6 w miarę równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, dzielimy na 4 części, każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Powstanie nam 8 trójkątów, u podstawy każdego kładziemy ok. ½ łyżeczki kremu. Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 20 min.

Porady

Rogaliki możemy też nadziać marmoladą. Ja często używam własnoręcznie wykonanego czekodżemu ze śliwek. Smakują wyśmienicie.

Komentarze

Podobne przepisy