Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

Bułeczki są przepyszne, pachnące i wszyscy uwielbiają się nimi zajadać do kawy

Składniki:

  • 40g miękkiego masła, pół szklanki letniego mleka, 10g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 250g mąki pszennej, szczypta soli, 80g gorzkiej czekolady + 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na 20min,
    2. Do rozpuszczonych drożdży dodać resztę składników oprócz i wyrabiać ciasto, a pod koniec dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę.
    3.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 75min
    4. Następnie należy uformować bułeczki, ułożyć je na blasze i posmarować jajkiem z mlekiem
    5.Piec w temperaturze 180 stopni Celsiusza przez około 15-20 min do zarumienienia.

Porady

1. Polecam użyć czekolady 70% 2. Bułeczki po uformowaniu można jeszcze pozostawić na 30min do wyrośnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy