Marynowane kostki dynii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 75 dag obranej dyni
    1/2 szkl wody
    1,5 szkl cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szkl octu winnego 6%
    duża szczypta mielonego imbiru
    duża szczypta soli

Marynowane kostki dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę (potrzebujemy 75 dag miąższu, więc cała dynia powinna być dosyć duża. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Zagotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy kostki dynii i gotujemy ok 10 min. Wyciągamy kostki dynii i układamy w wyparzonych słoikach.
  • 3. Do syropu z gotowania dodajemy ocet, imbir i sól. Zagotowujemy i zalewamy dynię w słoikach. Dobrze zakręcamy.
  • 4. Pasteryzujemy ok 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy