Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Fantastyczne połączenie marchewki i pomarańczy w jednym cieście

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 starte marchewki-duże
    2 jajka
    1,2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    50 gram cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Parę kropli esencji waniliowej
    sól, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa
    Odrobina bułki tartej i masła
    Syrop:
    Sok z jednej pomarańczy
    Skórka starta z jednej pomarańczy
    Niepełna szklanka cukru pudru

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepuję razem z mlekiem, olejem i wanilią. Następnie dodaję tartą marchew. Teraz czas na mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier-ja dałam dwie łyżki, syrop jest wystarczająco słodki, ale można dać więcej. Na koniec dodaję przyprawy-lubię jak ciasto jest aromatyczne, więc daję po łyżeczce cynamonu, imbiru, gałki i kardamonu. Ciasto delikatnie mieszam, i przekładam do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. Marchewkowiec piekę około godziny w 180 stopniach.Gdy ciasto się piecze przygotowuję syrop-gotuję razem cukier, sok z pomarańczy i skórkę. Polewam nim jeszcze ciepłe ciasto i odstawiam do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy