Pełnoziarniste ciasto-marchewkowo pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykle aromatyczne, wilgotne i obłędne w smaku pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe jest idealne na jesienne popołudnia! Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, o wyczuwalnej piernikowo pomarańczowej nucie z pysznym marchewkowym nadzieniem!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    ◦120 g mąki pszennej tortowej
    ◦120 g cukru
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki sody
    ◦1 szczypta soli
    ◦2 łyżeczki przyprawy do pierników
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦4 duże jajka
    ◦210 ml oleju
    ◦skórka otarta z 1 pomarańczy
    ◦sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    ◦450 g marchewek

    Składniki na nadzienie:
    ◦150 g marchewek małych
    ◦100 g cukru
    ◦skórka otarta z 1 pomarańczy
    ◦sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

    Składniki na lukier:
    ◦150 g cukru pudru
    ◦4-5 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste ciasto-marchewkowo pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe 1. Przygotowanie nadzienia:
    W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe małe marchewki(150 g). Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.
  • Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe 2. Przygotowanie ciasta:
    Marchewki (450 g) ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.

    W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

    Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.
    Prostokątną foremkę/keksówkę o wymiarach (32 x 11 cm) napełniamy połową ciasta, na ciasto układamy marchewki duszone w syropie pomarańczowym, dwie marchewki możemy odłożyć do dekoracji. Na marchewki wykładamy pozostałe ciasto.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.

    Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

    Przygotowanie lukru:
    Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować