Ciasto marchewkowo - pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego męża ja za takimi jednak nie przepadam :)ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo

  • 2 godz.

Składniki:

  • 275ml oleju słonecznikowego
    350g cukru
    200g bakalii (żurawina, suszone skórki, morele itp.)
    6 jajek
    280g startej marchewki
    skórka z 2 pomarańczy
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    350g mąki pszennej
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta imbiru

    lukier:

    sok z 1/2 pomarańczy
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
  • ciasto 2. Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem.
  • ciasto 3. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować