Małże w białym winie z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

doskonale ..

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg małży (żywych)
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz pomarańczowy (niekonieczny)
    oliwa
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 szkl białego wina
    garść usiekanej natki pietruszki

Małże w białym winie z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować czy się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić.
    Nie można długo przechowywać żywych małży.

    W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać tymianek sól, pieprz i wino. Kiedy wino zaczyna wrzeć wrzucić małże, i natkę pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się otworzyć .
    Podajemy je z cytryną i sosem w którym się gotowały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy