MALINOWA CHMURKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutki biszkopt, pyszna kremówka z mascarpone i dużo malin...czegóż chcieć więcej ?

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jajka
    25 g cukru
    25 g mąki tortowej Szymanowskiej
    8 g cukru waniliowego
    2 g proszku do pieczenia
    pół łyżeczki octu
    1,5 łyżki oleju
    nasączenie:
    sok z 1 cytryny
    10 g cukru
    dodatkowo:
    1 kg malin
    400 g serka mascarpone
    330 ml kremówki
    cukier puder
    2 łyżeczki żelatyny
    2 czerwone galaretki

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    *Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć.
    *Na biszkopt wyłożyć połowę malin.
    *kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto.
    *Na wierzch wyłożyć maliny
    * Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy