Mięciutki biszkopt, pyszna kremówka z mascarpone i dużo malin...czegóż chcieć więcej ?
60 min
Składniki:
2 jajka
25 g cukru
25 g mąki tortowej Szymanowskiej
8 g cukru waniliowego
2 g proszku do pieczenia
pół łyżeczki octu
1,5 łyżki oleju
nasączenie:
sok z 1 cytryny
10 g cukru
dodatkowo:
1 kg malin
400 g serka mascarpone
330 ml kremówki
cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
2 czerwone galaretki
Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
*Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć.
*Na biszkopt wyłożyć połowę malin.
*kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto.
*Na wierzch wyłożyć maliny
* Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto.
Komentarze