Makowiec na kruchym spodzie z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki i prosty, a przy tym pyszny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    Masa makowa:
    gotowa masa makowa z puszki- duża
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    posiekane orzechy
    oraz polewa czekoladowa i posiekane orzechy.

Makowiec na kruchym spodzie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25xi2y4 1. Margaryn e dodajemy do przesianej maki i siekamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy blachę (25 x 28 cm).
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę.
    Do masy makowej dodajemy żółtka, rozpuszczone masło i cukier, a na końcu pianę i posiekane orzechy- mieszamy widelcem. Gotową masę wylewamy na ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut.
    Gdy ciasto po upieczeniu wystygnie polewamy je ulubioną polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy