Makowiec na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Makowiec pyszny i wyjątkowo szybki w wykonaniu. Robię go zawsze na święta. Jest to rodzinny przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • Puszka masy makowej 850-900 gram

    Ciasto:
    -1 szklanka mąki pszennej tortowej
    -1 szklanka mąki krupczatki
    -100 g masła
    -pół szklanki cukru pudru
    -2 żółtka
    -łyżka śmietany 12-18%
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie produkty przesiać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać. Zagnieść z resztą składników. Schłodzić w zamrażalniku.
  • 2. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto podzielić na 2 części. Jedna nieco większa od drugiej. Tą większą zetrzeć na tarce do natłuszczonej blaszki. Wyłożyć masę makową i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 1 godziny.

Porady

ilość ciasta jest dobra na tortownicę lub niedużą blaszkę. Ciasto można udekorować cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy