Makowe kule w migdałowej zupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy mleko , dodajemy migdały. Gotujemy około 15 minut.
Dodajemy miodu do smaku i nadania słodyczy. Po zdjęciu zupy z ognia
zaciągamy ją żółtkiem.
Do gotowej masy makowej dodaję jeszcze odrobinę pokrojonej suszonej
żurawiny oraz startego cynamonu do smaku. (Możemy rownież przygotować
własną domową masę makową, ja tym razem skorzystałam z gotowej , bo
nigdzie nie kupiłam maku ).Makaron łazanki gotujemy na półtwardo i
dodajemy do masy makowej. szystko dobrze mieszamy. Formujemy małe
kuleczki.
3. Do talerzy rozlewamy po łyżce zimnej zupy migdałowej, układamy na
talerz kulki makowe. Całość posypujemy odrobiną tartych oraz
uprażonych płatków migdałów.SMACZNEGO!!!
Komentarze