MAKOWE KULE W MIGDAŁOWEJ ZUPIE

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja tegoroczna wariacja na temat kutii

  • 25 min

Składniki:

  • 1.Zupa migdałowa:
    1 litr mleka
    10 dag mielonych migdałów
    miód do nadania słodkości
    2.Kulki makowe:
    *puszka masy makowej
    *garść makaronu łazanki
    *odrobina cynamonu świeżo startego
    *kilka suszonych żurawin

Makowe kule w migdałowej zupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko , dodajemy migdały. Gotujemy około 15 minut.
    Dodajemy miodu do smaku i nadania słodyczy. Po zdjęciu zupy z ognia
    zaciągamy ją żółtkiem.
    Do gotowej masy makowej dodaję jeszcze odrobinę pokrojonej suszonej
    żurawiny oraz startego cynamonu do smaku. (Możemy rownież przygotować
    własną domową masę makową, ja tym razem skorzystałam z gotowej , bo
    nigdzie nie kupiłam maku ).Makaron łazanki gotujemy na półtwardo i
    dodajemy do masy makowej. szystko dobrze mieszamy. Formujemy małe
    kuleczki.
    3. Do talerzy rozlewamy po łyżce zimnej zupy migdałowej, układamy na
    talerz kulki makowe. Całość posypujemy odrobiną tartych oraz
    uprażonych płatków migdałów.SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy