200-300 g Makaronu (u mnie kokardki)
80g koncentratu pomidorowego
Puszka tuńczyka w sosie własnym
suszona bazylia, oregano, papryka ostra ,pieprz ziołowy,sól ( ilość przypraw według własnych upodobań)
łyżka oleju ( u mnie kujawski z bazylia)
2 łyżki śmietany ( u mnie 30% akurat ta była otwarta)
pół szklanki wody
Makaron z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować, odcedzić
2.Na patelnie wlać łyżkę oleju przyprawy i chwile podsmażyć ( sos będzie bardziej aromatyczny) dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Chwilkę podgotować. Jeżeli sos będzie za gesty dodać jeszcze wody.
3.Tuńczyka odcedzamy z wody ( sosu własnego) i dodajemy do sosu. Podduszamy wszystko razem.
4.Dodajemy śmietanę. Doprawiamy według uznania i upodobań
5.Do sosu wrzucamy makaron i wszystko razem mieszamy. Zajadamy. Smacznego
Komentarze