Makaron z brokułem w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Solidna porcja kalorii na chłodny i deszczowy dzień.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g makaronu np. kokardki
    ½ brokułu
    ½ papryki czerwonej
    100g pieczarek
    1 czerwona cebula
    125ml słodkiej 30% śmietanki
    60g sera pleśniowego Lazur
    30g tartego parmezanu
    Pieprz do smaku
    Szczypta soli
    ½ łyżeczki suszonego tymianku
    1 łyżka oleju rzepakowego

Makaron z brokułem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al’dente w lekko osolonej wodzie. Na łyżce oleju podsmażamy pieczarki, posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Delikatnie solimy. Gdy pieczarki puszczą odrobinę wody, dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy