Makaron w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne danie , którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil .

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g dowolnego makarony ( u mnie kolorowe świderki)
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy/ masła
    200 g śmietany 18 %
    sól, pieprz, natka pietruszki
    starty parmezan

Makaron w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać czosnek oraz pieczarki, smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Dodać natkę, lekko posolić i smażyć jeszcze ok 3 minuty.
    Dodać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Sos wymieszać z makaronem. Podawać gorące posypane startym parmezanem. Smacznego :)

Porady

Aby pogłębić smak i kolor sosu można dodać do niego sosu sojowego lub sosu worcestershire ( 1-2 łyżeczki).

Komentarze

Podobne przepisy