Makaron w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu.
2.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać czosnek oraz pieczarki, smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Dodać natkę, lekko posolić i smażyć jeszcze ok 3 minuty.
Dodać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Sos wymieszać z makaronem. Podawać gorące posypane startym parmezanem. Smacznego :)
Porady
Aby pogłębić smak i kolor sosu można dodać do niego sosu sojowego lub sosu worcestershire ( 1-2 łyżeczki).
Komentarze