Makaron bazyliowy z sosem po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do przygotowania i pyszne danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron z bazylią 300 g,
    mięso mielone 500 g,
    przecier pomidorowy 350 ml,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    żółty ser starty 50 g,
    tymianek 0,5 łyżeczki,
    oregano 0,5 łyżeczki,
    sól,
    pieprz czarny mielony,
    olej do smażenia,

Makaron bazyliowy z sosem po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, które rozdrobnić widelcem. Mięso smażyć około 15 minut. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy oraz tymianek, oregano, sól i pieprz. Całość wymieszać.
    Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
    Makaron podawać z sosem. Całość posypać startym serem.

Komentarze

Podobne przepisy