Placki ziemniaczane po bolońsku

4.5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos:
    250g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
    1 ząbek czosnku,
    1 cebula,
    2 duże pomidory,
    ½ łyżeczki bazylii,
    ½ łyżeczki oregano,
    sól,
    pieprz,
    oliwa.
    Placki:
    1 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    2 łyżki mąki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki ziemniaczane po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroimy w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładamy mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do mięsa. Wszystko razem smażymy na małym ogniu około 15 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
    2. Placki: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażymy na rumiano duże okrągłe placki.
    3. Na usmażone placki nakładamy porcję sosu. Placki składamy na pół i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować