Łosoś zapiekany pod warzywną salsą

0 (0 ocen)

Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.

Składniki:


  • 400 g fileta z łososia
    sos sojowy
    sos chili
    cytryna
    łyżka masła
    pół czerwonej papryki
    jedna czerwona cebula
    10 czarnych oliwek
    1 pomidor
    100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą
    roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem

Łosoś zapiekany pod warzywną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sid103 1. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
  • image-25pagic 2. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.
  • image-0o3822m 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy