Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.
Składniki:
400 g fileta z łososia
sos sojowy
sos chili
cytryna
łyżka masła
pół czerwonej papryki
jedna czerwona cebula
10 czarnych oliwek
1 pomidor
100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą
roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
2.Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.
Komentarze