Lody jogurtowe

0 (0 ocen)

Przepyszne lody!! Śmietankowo-jogurtowe, przygotowane na żółtkach. Z niecierpliwością czekaliśmy aż zamarzną :)

Składniki:


  • 200 g mleka
    200 g jogurtu greckiego
    100 g cukru
    3 żółtka
    330 g śmietany 30%
    + ewentualnie 50 ml likieru kokosowego

Lody jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do rondelka wlać mleko i zagotować.

    Do miski wbić 3 żółtka, wsypać cukier. Ubić na wysokich obrotach na puszystą i jasną masę.

    Do gotującego się mleka wlewać powoli żółtka, cały czas mieszając. Gotować mieszankę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.

    Wlać schłodzoną śmietankę, dodać jogurt grecki. Zmiksować. (w wersji dla dorosłych dodałam likier kokosowy, który rewelacyjnie pasował do tych lodów). Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Po tym czasie napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć patyczki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki

Komentarze

Podobne przepisy