Łódeczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka płukamy i oczyszczamy. Nakrajamy tworząc miejsce na farsz. Do miski wlewamy 3 łyżki oleju, sól, pieprz, dwie duże szczypty rozmarynu, mieszamy. Marynujemy nacięte filety.
2.Szpinak rozmrażamy na patelni, dodając trochę wody żeby się nie przypalił. Wyciskamy rękoma z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy ser, drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Rozdrabniamy widelcem i mieszamy do uzyskania masy.
3.Blachę smarujemy olejem, układamy kurczaka. W wycięte otwory nakładamy farsz. Na każdego fileta kładziemy po plastrze pomidora i gałązce rozmarynu. Pieczemy 20-30 min w 190°C.
Porady
Możemy podać z ziemniakami ugniecionymi ze szczyptą gałki muszkatołowej i mlekiem.
Komentarze