Łódeczki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Filety z kurczaka można robić na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    280g sera typu feta
    450g szpinaku
    Olej rzepakowy
    Sól
    Pieprz
    Świeży rozmaryn lub inne wybrane zioła
    Pomidor
    2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Łódeczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ykh0pr 1. Filety z kurczaka płukamy i oczyszczamy. Nakrajamy tworząc miejsce na farsz. Do miski wlewamy 3 łyżki oleju, sól, pieprz, dwie duże szczypty rozmarynu, mieszamy. Marynujemy nacięte filety.
  • image-1dwjjro 2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodając trochę wody żeby się nie przypalił. Wyciskamy rękoma z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy ser, drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Rozdrabniamy widelcem i mieszamy do uzyskania masy.
  • image-0n0gg4x 3. Blachę smarujemy olejem, układamy kurczaka. W wycięte otwory nakładamy farsz. Na każdego fileta kładziemy po plastrze pomidora i gałązce rozmarynu. Pieczemy 20-30 min w 190°C.

Porady

Możemy podać z ziemniakami ugniecionymi ze szczyptą gałki muszkatołowej i mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy