Lemon curd

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealna masa do ciast, ciasteczek, pyszny cytrynowy krem. Można trzymać go w lodówce tydzień, a z każdym dniem będzie lepszy.

  • 20 min

Składniki:

  • - 3 cytryny (sok z 3 + skórka z 1)
    - 4 jajka (2 całe +2 żółtka)
    - 200g cukru
    - 100g masła

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lemon curd 1. Cytryny dokładnie myjemy. Z jednej z nich otrzeć skórkę, natomiast z wszystkich trzech wycisnąć sok. Umieszczamy sok, skórkę, cukier i jajka (2 całe +2 żółtka) w garnuszku i gotujemy cały czas mieszając.
  • Lemon curd 2. Jeżeli masa będzie miała konsystencję kisielu możemy dodawać powoli masło. Gotujemy jeszcze wszystko przez około 2 minuty. Przelewamy masę do słoika, czekamy aż ostygnie. Możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Porady

Najlepiej przechowywać cytrynową masę w słoiczku. Możemy ją również dodawać do bitej śmietany, czy herbaty.

Komentarze

Podobne przepisy