Lekki makron z sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekki makron ryżowy do tego różyczki brokuła i biały sos.

  • 15 min

Składniki:


  • 1 opakowanie makaron ryżowy wstążki
    1 brokuł
    sól do smaku
    sok z cytryny
    2 szklanki mleko
    gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki

Lekki makron z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy makron napęczniej odlewamy wodę a makaron zostawiamy na sitku. Brokuła kroimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i sok z połowy cytryny . Zagotowujemy i wrzucamy brokuła. Gotujemy ok 5 min. Następnie wrzucamy brokuł do miski z woda i kostkami lodu. Odcedzamy brokuła. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy mąkę - mieszamy zalewamy mlekiem. Zagotowujemy.
  • 2. Doprawiamy solą , pieprzem i starta gałką muszkatołową. Zagotowujemy. Mieszamy brokuła z makronem. Wszystko polewamy sosem beszamelowym. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy