ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI Z SOSEM BESZAMELOWYM

4.98 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

BARDZO SMACZNA POLECAM:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 ziemniaków-(ugotowanych w mundurkach z dodatkiem soli)
    0,5 kg.kiełbasy
    0,5 kg.boczku
    5 cebul
    ser żółty
    sól
    pieprz
    SOS BESZAMELOWY:
    2 szkl.mleka
    1/4 kostki masła
    2 łyżki mąki
    serek topiony
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka z ziemniakami z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Usmażyć.Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.Naczynie żaroodporne wysmarować troszeczkę masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na nią farsz wszystko polać sosem beszamelowym.Kolejność powtarzać aż do wyczerpania skladników(ziemniaki -farsz-sos)Na końcu posypac startym serem.Zapiec w piekarniku
    SOS BESZAMELOWY: Masło stopić w rondelku dodać mąkę i zrobić zasmażkę,dodać mleko i przyprawy cały czas mieszając na małym ogniu.Nastepnie dodać serek topiony i zdjąć z ognia ,wymieszać.

Porady

sos sie latwo przypala wiec trzeba go robic na malym ogniu caly czas mieszajac jesli sosu wyda nam sie za malo należy dorobić jeszcze jedna porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować