Łazanki tradycyjne

0 (0 ocen)

  • 35 min

Być może dla innych tradycyjne to z kapustą kiszoną, ale dla nas ze słodką takie są.

  • 35 min

Składniki:


  • 500 g białej kapusty
    300 g makaronu łazanki
    400 g wędzonego boczku
    2 cebule
    1 łyżka smalcu
    kminek
    150 ml bulionu drobiowego
    pieprz czarny mielony
    sok z cytryny
    sól
    natka pietruszki

Łazanki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowałem wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia.

    Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem.

    Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekorowałem posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy