250 g makaronu lasagne
2 jajka
0,5 kg truskawek
130 g musu jabłkowego
3 jabłka
500 g białego sera
150 g śmietany 30%
125 ml mleka
60 g cukru
1 cukier waniliowy (8g)
sok z cytryny
szczypta cynamonu
oliwa
masło
Sposób przygotowania przepisu:
Lasagne truskawkowo-jabłkowa
1.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do miski z jajkami i śmietaną. Jabłka i truskawki umyć, osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zagotować w garnku wodę z łyżką oliwy i włożyć makaron i lekko go podgotować aby nieco zmiękł, nie dłużej jednak niż 3 min, odcedzić makaron.
3.
Na jabłka nałożyć masę serową na to truskawki. Warstwy powtórzyć. Przykryć ostatnim płatem lasagne i wyłożyć resztę masy serowej. Oprószyć lekko cukrem, cynamonem oraz wiórkami zimnego masła.
4.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 45 min. pod przykryciem. 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywę. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze