Lasagne truskawkowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

Makaron lasagne połączony z truskawkami, jabłkami i serem jest przepyszne a Wy sami zdecydujcie czy podacie to na obiad czy może deser? Polecam

Składniki:

  • 250 g makaronu lasagne
    2 jajka
    0,5 kg truskawek
    130 g musu jabłkowego
    3 jabłka
    500 g białego sera
    150 g śmietany 30%
    125 ml mleka
    60 g cukru
    1 cukier waniliowy (8g)
    sok z cytryny
    szczypta cynamonu
    oliwa
    masło

Lasagne truskawkowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. W misce wymieszać jajka, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do miski z jajkami i śmietaną. Jabłka i truskawki umyć, osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zagotować w garnku wodę z łyżką oliwy i włożyć makaron i lekko go podgotować aby nieco zmiękł, nie dłużej jednak niż 3 min, odcedzić makaron.
  • warstwa musu i jabłek 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami : makaron, mus jabłkowy, kawałki jabłek posypać cynamonem.
  • warstwa sera i truskawek 3. Na jabłka nałożyć masę serową na to truskawki. Warstwy powtórzyć. Przykryć ostatnim płatem lasagne i wyłożyć resztę masy serowej. Oprószyć lekko cukrem, cynamonem oraz wiórkami zimnego masła.
  • lasagne truskawkowo-jabłkowa 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 45 min. pod przykryciem. 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywę. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy