Kurczak z sosem węgierskim

0 (0 ocen)

Propozycja obiadu dla amatorów drobiu .Dodatek sosu węgierskiego sprawia , że danie zyskuje na atrakcyjności .

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka

    4 łyżeczki przyprawy do kurczaka

    6 łyżek oliwy z oliwek

    1 cebula

    1 czerwona papryka

    200 ml bulionu drobiowego

    50 g kwaśnej śmietany

    1 łyżeczka świeżo mielonej papryczki chili

    masło klarowane do smażenia

Kurczak z sosem węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć , osuszyć .

    Przyprawę do kurczaka wymieszać z oliwą z oliwek i tak powstałą marynatą natrzeć mięso , odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki .

    Cebulę posiakać .

    Paprykę umyć , pozbawić gniazd nasiennych i pokroićw kostkę .

    Na patelni roztopić masło klarowane i usmażyć na nim kurczaka .

    Na osobnej patelni również roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę .

    Dodać paprykę , wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 30 minut .

    Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z papryczką chili , wymieszać i dusić kolejne 5 minut .

    Kurczaka podawać z sosem węgierskim .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy