Kurczak z pomarańczową nutką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest smaczna, aromatyczna, zdrowa i doskonała na lekki obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka potrawa.

  • 30 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
    1/2 kopru włoskiego,
    25 dag fasolka zielona,
    25 dag fasolka żółta,
    1/2 papryki żółtej (może być czerwona i zielona),
    pomarańcza (sok i starta skórka)
    pieprz, sól,
    oregano,
    natka pietruszki,
    olej (oliwa z oliwy)

Kurczak z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy trochę oleju (oliwy z oliwek), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól, pieprz. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki z marynatą. Przygotowujemy warzywa: wszystkie myjemy, fasolki wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 5 min. paprykę, koper włoski kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kurczaka, obsmażmy ze wszystkich stron, chwilkę dusimy, dodajemy warzywa, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (można dodać trochę wody jeśli jest taka potrzeba), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami wg upodobań, dusimy 10 - min. pod przykryciem.

Porady

Ja jadam tą potrawę bez dodatków, bliskim serwuję z ryżem lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy