Jest smaczna, aromatyczna, zdrowa i doskonała na lekki obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka potrawa.
30 min
Składniki:
pierś z kurczaka,
1/2 kopru włoskiego,
25 dag fasolka zielona,
25 dag fasolka żółta,
1/2 papryki żółtej (może być czerwona i zielona),
pomarańcza (sok i starta skórka)
pieprz, sól,
oregano,
natka pietruszki,
olej (oliwa z oliwy)
Kurczak z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy trochę oleju (oliwy z oliwek), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól, pieprz. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki z marynatą. Przygotowujemy warzywa: wszystkie myjemy, fasolki wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 5 min. paprykę, koper włoski kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kurczaka, obsmażmy ze wszystkich stron, chwilkę dusimy, dodajemy warzywa, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (można dodać trochę wody jeśli jest taka potrzeba), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami wg upodobań, dusimy 10 - min. pod przykryciem.
Porady
Ja jadam tą potrawę bez dodatków, bliskim serwuję z ryżem lub makaronem.
Komentarze