Ryż z jabłkami i pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rodzynki zalewamy 2 łyżeczkami wódki i 3 łyżeczkami gorącej wody. Alkohol można zastąpić wodą.
Następnie przygotowujemy sos pomarańczowy: wyciskamy sok z ćwiartki pomarańczy do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę miodu i 2 łyżeczki cukru. Gotujemy te składniki do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
Kiedy ryż będzie gotowy przystępujemy do przygotowania deseru. Jeśli nie posiadamy specjalnych obręczy spożywczych możemy wykorzystać plastikową butelkę po napoju 0,5-litrowym - wycinamy z niej obręcz o wysokości ok.15 cm i układamy w niej kolejne warstwy dociskając maksymalnie każdą z nich: ryż-rodzynki-ryż-jabłka-ryż.
Na koniec polewamy górną warstwę przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym i dekorujemy orzechem.
Porady
Smażone jabłka możemy przygotować sami: trzemy 2-3 jabłka na tarce, smażymy do momentu aż zrobi się "papka", dodajemy pół szklanki cukru, smażymy jeszcze ok.15 minut i gotowe.
Komentarze