kurczak w ziołach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znane mięso w nowej odsłonie. Robi się je bardzo szybko, a można podać zarówno na uroczysty obiad, jak i zwykły, codzienny posiłek.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, całe opakowanie (25 g) ziół prowansalskich, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, szczypta wegety, szczypta ostrej papryki, 4 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy.

Kurczak w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi należy oczyścić z błon, nie rozbijać, nożem wykonać nacięcie od grubszej strony fileta, aż do powstania kieszonki. Zioła prowansalskie przyprawę do kurczaka, wegetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek rozmieszać z oliwą aż do powstania zawiesistej masy, . Natrzeć filety powstałą mieszaniną, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zostawić na kwadrans.
    Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni Celsjusza, piec około pół godziny.

Porady

Tak przygotowane filety najlepiej smakują z ryżem oraz z surówką ze świeżych pomidorów, ogórków i cebuli. Potrawę można modyfikować, jeśli do upieczonych filetów doda się sos, na przykład pieczeniowy, lub grzybowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy