Kurczak w sosie rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Czerwcowy przysmak, który zapamiętałam z zeszłych wakacji

  • 35 min

Składniki:

  • 60 dag filetów z piersi kurczaka
    2 łyżki oleju

    Na sos:
    50 dag rabarbaru
    3 średnie cebule
    łyżka oleju
    kieliszek białego deserowego wina
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, cukier
    szklanka bulionu

Kurczak w sosie rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rabarbaru zdjąć włókna, pokroić ukośnie na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w grubsze piórka.
  • 2. Rabarbar wraz z cebulą poddusić na oleju. Kiedy będą miękkie wlać bulion i wino. Wymieszać.
  • 3. Mąkę ziemniaczana wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Dodać do sosu, wymieszać, zagotować, przyprawić do smaku.
  • 4. Mięso delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Położyć na rozgrzanym oleju, obsmażyć. Zmniejszyć ogień i dosmażyć. Usmażone pokroić w plastry i podawać z sosem i ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy