Sezamowy filet w sosie rabarbarowym

0 (0 ocen)

Filet w chrupiącej, sezamowej panierce smakuje i wygląda super. Dla osób lubiących poznawać nowe smaki polecam podać go w towarzystwie rabarbarowego sosu. Kwaśny smak rabarbaru ginie w połączeniu z winem i cukrem. W rezultacie sos idealnie komponuje się z delikatnym filetem.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
    Filet:
    • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
    • 2 łyżki jasnego sezamu,
    • 2 łyżki czarnego sezamu,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Jajko do panierki,
    • Mąka do panierki,
    • Olej rzepakowy do smażenia
    Sos rabarbarowy:
    • 400 gram rabarbaru,
    • ¾ szklanki czerwonego wina,
    • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
    • 2,5 łyżki cukru brązowego,
    • Pieprz cayenne do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Cynamon do smaku,
    • Imbir do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sezamowy filet w sosie rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Filet myjemy i osuszamy. Gotowy dzielimy na 4 zgrabne porcje. Każdą część mięsa oprószamy solą i pieprzem do smaku.
    Na oddzielnym talerzu mieszamy jasny i ciemny sezam. Jajko wybijamy i roztrzepujemy.
  • panierowanie 2. Doprawione mięso kolejno maczamy w mące, jajku i sezamie.
  • smażenie 3. Tak przygotowane porcje smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrumienienia.
  • gotowanie 4. Rabarbar myjemy i kroimy w około 0,5-1 cm kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go winem, bulionem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy rabarbar będzie miękki powstały sos doprawiamy do smaku. W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić go mąką ziemniaczaną.
    Przygotowane filety układamy na liściu sałaty i polewamy rabarbarowym sosem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować