Kulki mięsno-ryżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g ugotowanego ryżu
    200 g mięsa mielonego z piersi indyka
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich

Kulki mięsno-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy masę mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce. Przykrywamy mięso folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 min pod przykryciem a potem jeszcze przez 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy