Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami

0 (0 ocen)

Potrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie.

Składniki:

  • Mięsne kuleczki:
    500g mielonego mięsa wołowego
    1 cebula dymka
    15 listków świeżej mięty
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    Sos tzatziki:
    250ml jogurtu greckiego
    1 ogórek świeży
    2 łyżeczki przyprawy tzatziki

Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i miętę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy jogurt grecki, przyprawę tzatziki. Podajemy z mięsnym kuleczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy