Kulebiak z zielonymi oliwkami i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Znowu proponuję ciasto drożdżowe wytrawne. Szybkie proste i smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto.
    mąka pszenna 500 g
    drożdże 18 g
    sól 1/2 łyżeczki
    cukier szczypta
    jajka 2 sztuki
    mleko 2 % i woda ok. 175 ml
    nadzienie
    oliwki zielone ok. 300-350 g
    kiełbasa żywiecka ok. 200 -250 g

Kulebiak z zielonymi oliwkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2043dfi 1. Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru , sól i wodę zmieszaną z mlekiem. Dokładnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Z kiełbasy zdejmujemy skórkę , kroimy w półplasterki.
    Oliwki osączamy z zalewy i przepoławiamy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy lub dwie części , wałkujemy kwardaty.
    Na ciasto nakładamy naprzemiennie rząd oliwek i kiełbasy.
  • 2. Następnie zwijamy ciasto w rulon , przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy w 180 C przez ok.25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy