Znowu proponuję ciasto drożdżowe wytrawne. Szybkie proste i smaczne.
50 min
Składniki:
Ciasto.
mąka pszenna 500 g
drożdże 18 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier szczypta
jajka 2 sztuki
mleko 2 % i woda ok. 175 ml
nadzienie
oliwki zielone ok. 300-350 g
kiełbasa żywiecka ok. 200 -250 g
Kulebiak z zielonymi oliwkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru , sól i wodę zmieszaną z mlekiem. Dokładnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Z kiełbasy zdejmujemy skórkę , kroimy w półplasterki.
Oliwki osączamy z zalewy i przepoławiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy lub dwie części , wałkujemy kwardaty.
Na ciasto nakładamy naprzemiennie rząd oliwek i kiełbasy.
2.Następnie zwijamy ciasto w rulon , przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 C przez ok.25 minut.
Komentarze