Kule toffi z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Znana i lubiana przez większość osób, nieco odrestaurowana klasykę deserów PRLu - szyszki. Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję szyszek. Użyłam więc preparowanej kaszy jaglanej i amarantusa eksportowanego. Zmieniłam rownież ich kształt - z szyszek przeistoczyły się w kule.

  • 20 min

Składniki:

  • na 25 kul:
    • 130 g. preparowanej kaszy jaglanej
    • 40 g. amarantusa eksponowanego
    • 50 g. masła
    • puszka masy kajmakowej Gostyń
    (można ugotować puszkę słodzonego mleka skondensowanego)
    • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Kule toffi z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową przekładamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Opcjonalnie dodajemy pieprz cayenne. Kiedy masa nieco się rozrzedzi dodajemy kaszę jaglaną i amarantus. Mieszamy, tak aby składniki połączyły się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nabieramy masę łyżka i formujemy kule. Gotowe kule odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa stwardniała.

Porady

Można masę kajmakową zamienić na rozpuszczone krówki z dodatkiem odrobiny słodkiej śmietany, ale będą znacznie twardsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy