Krupnik z pęczakiem i wkładką

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna dzięki dodatkowi chudego schabu zupa. Polecam wielbicielom pęczaku. Mojej rodzinie smakowała, powiedzieli, że to ciekawy 'krupnik' ;)

Składniki:


  • 3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 łodyga selera
    10 cm pora
    360 g chudego schabu
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    100 g pęczaku
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki do posypania

Krupnik z pęczakiem i wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut.

    W międzyczasie przygotować warzywa ziemniaki i marchew, obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy przekroić na pół. Wrzucić warzywa do garnka. Gotować 5 minut.

    Następnie wsypać kaszę. Dodać soli do smaku (lub przyprawy naturalnej do zup), gotować do miękkości warzyw i kaszy.

    5 minut przed końcem gotowania wsypać posiekanego pora. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Na talerzach zupę posypac natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy