Smaczna i pożywna dzięki dodatkowi chudego schabu zupa. Polecam wielbicielom pęczaku. Mojej rodzinie smakowała, powiedzieli, że to ciekawy 'krupnik' ;)
Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
1 łodyga selera
10 cm pora
360 g chudego schabu
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
100 g pęczaku
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Krupnik z pęczakiem i wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa ziemniaki i marchew, obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy przekroić na pół. Wrzucić warzywa do garnka. Gotować 5 minut.
Następnie wsypać kaszę. Dodać soli do smaku (lub przyprawy naturalnej do zup), gotować do miękkości warzyw i kaszy.
5 minut przed końcem gotowania wsypać posiekanego pora. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze