Krupnik z pęczakiem i kurkumą

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Pożywna i smaczna zupa w kolorze słońca :) w sam raz na pochmurne, jesienne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka pęczaku
    2 skrzydełka kurczaka
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    4-6 ziemniaków
    1-2 łyżeczki kurkumy
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z pęczakiem i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Skrzydełka opłukać i zrobić wywar z dodatkiem przypraw. Dodać obrany korzeń pietruszki.
    Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub w plastry. Wrzucić do wywaru i chwilę gotować.
  • 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Gdy całość będzie miękka, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać kurkumę i ugotowany wcześniej pęczak. Udekorować gałązkami tymianku.

Porady

Krupnik można posypać siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować