Krupnik z kaszą jaglaną na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kasza jaglana, obok gryczanej, jest jedną z najzdrowszych kasz. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu; ma właściwości antywirusowe, a zawarty w niej krzem wspomaga przemianę materii. Dostarcza również sporyc

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kość schabowa wędzona lub żeberka wędzone ok. 600g
    3 ziemniaki
    2 marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + mały por lub 1 średnia cebula
    mała garść grzybków suszonych
    2 duże ząbki czosnku
    5 łyżek kaszy jaglanej
    sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe

Krupnik z kaszą jaglaną na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości schabowe ugotować aż mięsko będzie swobodnie odchodzić, przecedzić, do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę, posiekany czosnek, namoczone wcześniej i pokrojone grzyby suszone, sól i przyprawy.
    Po 15 minutach gotowania wrzucić oskubane mięso i przepłukaną kaszę jaglaną, gotować do miękkości kaszy, dosmaczyć.

    Zupa pyszna i pełnowartościowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy