Kruche rożki z rabarbarem i pianką

0 (0 ocen)

Kwaśny smak rabarbaru złamany słodką bezą i maślane ciasto daje pyszne połączenie smaków.

Składniki:

  • Ciasto :
    2,5 szkl mąki krupczatki
    200 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    Nadzienie :
    3 łodygi rabarbaru
    1 białko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kisielu (u mnie żurawinowy)

Kruche rożki z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche rożki-krok I 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło ścieramy na wiórki, nożem siekamy chwilę.
    Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
  • Kruche rożki-krok II 2. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 5 cm kawałki (jeśli jest bardzo gruby to jeszcze przecinamy wzdłuż).
    Z białka i cukru ubijamy pianę, gdy jest sztywna dodajemy kisiel (suchy) i mieszamy do połączenia składników.
    Ciasto wałkujemy na ok. 4 mm, kroimy na kwadraty o boku 8 cm.
    Na każdym ciastku kładziemy po łyżeczce pianki i kawałku rabarbaru.
  • Kruche rożki-krok IV 3. Zwilżamy wodą rogi i dokładnie sklejamy ciastka.
  • Kruche rożki-krok V 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy