kruche ciasto z masą i galaretką

0 (0 ocen)

Proste, szybkie, smaczne czyli nic dodać nic ująć

Składniki:

  • blaszka 25x25
    kruchy spód :
    6 żółtka
    kostka kostki roztopionego masła
    3,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka otartej skórki z cytryny
    4 łyżki cukru lub miodu
    masa:
    2 galaretki agrestowe 2 galaretki pomarańczowe
    kostka masła
    duża śmietana 18%
    2 łyżki cukru



Kruche ciasto z masą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche łączymy następnie dodajemy mokre, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
  • 2. 1 część wylepiamy w blaszce pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor, studzimy. z drugą częścią robimy dokładnie tak samo.
  • 3. Kostkę masła roztapiamy z cukrem i śmietaną. Dzielimy na 2 części do jednej wsypujemy galaretkę agrestową do drugiej części pomarańczową. odstawiamy aż lekko stężeje.
  • 4. Na kruchy spód wykładamy masę pomarańczową, przykrywamy drugą częścią ciasta na to masa agrestowa. Odstawiamy do lodówki.
  • 5. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w wodzie i lekko tężejące wylewamy na wierzchu. Odstawiamy na noc do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy