Pyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;)
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
125 gr masła
2 jajka
1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 %
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania po wierzchu
Nadzienie:
4-5 jabłek dość sporych
3-4 łyżki wody
1 galaretka gruszkowa
Kruche ciasto z jabłkami i galaretką gruszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając w kilku miejscach aby podczas pieczenia powietrze mogło swobodnie wydostać się.
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min
Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze