Kruche ciastka serowe z jeżykami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem bakalii i czekolady.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g zimnego serka kanapkowego śmietankowego
    1 szklanka mąki pszennej
    75 g zimnego masła
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 żółtko
    6 jeżyków w czekoladzie

Kruche ciastka serowe z jeżykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek i masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtko i sprawnie zagniatamy. Jednolite ciasto formujemy w kulkę, foliujemy i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
    Jeżyki drobno kruszymy i przekładamy do miski.
    Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka. Na każdym z nich układamy jeżyki, składamy je na pół. Ponownie wypełniamy jeżykami i składamy. Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy