Krokiety ziemniaczane z farszem grzybowo-cebulowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

To danie za grosik, super smaczne i sycące.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka ugotowanych świeżych grzybów leśnych
    1 duża cebula
    Olej do smażenia
    2 jajka
    ½ szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Przyprawy: sól, pieprz do smaku
    1 serek topiony 40 g
    Bułka tarta

Krokiety ziemniaczane z farszem grzybowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać do nich mąki, jajko, sól do smaku, odrobinę pieprzu, zagnieść ciasto ziemniaczane. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekane grzyby, całość smażyć jeszcze około 5 minut, dodać przyprawy do smaku, serek topiony, wymieszać aż rozpuści się w gorącym farszu. Z ciasta uformować 2 wałki, uformować prostokąt, pociąć na około 10 cm kawałki. Na środek każdego kawałka ułożyć farsz, zlepić, uformować rulonik. Jajko rozkłócić, zanurzać krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Spożywać gorące z dowolną surówką lub sosem grzybowym.

Porady

1. do krokietów można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. 2. do ziemniaków można dodać do smaku gałki muszkatołowej.

Komentarze

Podobne przepisy