Krokiety ziemniaczane z farszem grzybowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać do nich mąki, jajko, sól do smaku, odrobinę pieprzu, zagnieść ciasto ziemniaczane. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekane grzyby, całość smażyć jeszcze około 5 minut, dodać przyprawy do smaku, serek topiony, wymieszać aż rozpuści się w gorącym farszu. Z ciasta uformować 2 wałki, uformować prostokąt, pociąć na około 10 cm kawałki. Na środek każdego kawałka ułożyć farsz, zlepić, uformować rulonik. Jajko rozkłócić, zanurzać krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Spożywać gorące z dowolną surówką lub sosem grzybowym.
Porady
1. do krokietów można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
2. do ziemniaków można dodać do smaku gałki muszkatołowej.
Komentarze